top of page
kardiologos.jpg

Holter Πιέσεως - ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Holter Πιέσεως

Το Holter Πιέσεως είναι ένα μικρό αυτόματο φορητό πιεσόμετρο το οποίο προσδένεται με ειδική ζώνη στη μέση του ασθενούς και μετράει την αρτηριακή του πίεση με μια περιχειρίδα που έχει τοποθετηθεί  στον βραχίονα του.  
Ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο ιατρός, οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται κάθε 15 λεπτά έως κάθε μία ώρα.

Αφού ολοκληρωθούν οι μετρήσεις 24 ωρών, ο ιατρός θα αποθηκεύσει στον υπολογιστή του όλες τις καταγραφές των δεδομένων από τη μνήμη της συσκευής και θα διεξάγει μελέτη και αξιολόγηση της διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης του ασθενούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά την διάρκεια του ύπνου. 

​Αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε διαγνωστικά συμπεράσματα και προγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ο υπερτασικός ασθενής για έμφραγμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το holter πιέσεως αποτελεί μία ισχυρή προγνωστική εξέταση, που προσφέρει αξιόπιστους δείκτες για την νοσηρότητα και την θνητότητα.
Ανάλογα με τον κίνδυνο που διαπιστώνεται ότι διατρέχει ο ασθενής σχεδιάζεται με μεγάλη ακρίβεια η ένταση της αντιυπερτασικής αγωγής του. Το holter πιέσεως είναι επίσης απαραίτητο για την διάγνωση δύο κλινικών οντοτήτων της υπέρτασης, της λευκής μπλούζας και της συγκεκαλυμμένης υπέρτασης.

Υπέρταση λευκής μπλούζας

Στην περίπτωση αυτή ενώ ο ασθενής έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, αλλά και σε κάποιους ασθενείς και στο σπίτι, είναι υψηλές. Αυτός ο ασθενής διατρέχει τον κίνδυνο να του συνταγογραφηθεί μία αντιυπερτασική αγωγή η οποία  θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση της αρτηριακής του πίεσης κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει ορθοστατικά φαινόμενα (ζάλη κατά την παραμονή σε όρθια θέση και πιθανά λιποθυμικά επεισόδια). Ειδικά στους στεφανιαίους ασθενείς η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιβίωση.

Συγκεκαλυμμένη υπέρταση

Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ενώ ο ασθενής κατά την διάρκεια της ημέρας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω του στρεσογόνου περιβάλλοντος στο οποίο ζει και εργάζεται, όταν μετρήσει την πίεσή του κατά την επίσκεψη του στον Καρδιολόγο, την βρίσκει φυσιολογική.

Τι συμβαίνει όμως την νύχτα;

Το Holter πιέσεως είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με την πίεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσιολογικά κατά τον ύπνο η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Υπάρχουν υπερτασικοί ασθενείς που λόγω της βαριάς υπέρτασής τους τα ρυθμιστικά όργανα της αρτηριακής πίεσης ανάλογα με την θέση του σώματος (καρωτιδικοί βολβοί) έχουν υποστεί βλάβη. Έτσι η διαπίστωση από τον ιατρό αυτού του φαινομένου που ονομάζεται non-dipping πρότυπο, κατατάσσει τους ασθενείς αυτούς σε μια κατηγορία αυξημένου κινδύνου που απαιτούν ειδική προσοχή.

Υποτασικά επεισόδια κατά το νυχτερινό ύπνο

Συχνά ένας υπερτασικός ασθενής υπό αγωγή παρουσιάζει γενικά χαμηλή αρτηριακή πίεση. 
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές της πίεσης που καταγράφονται κατά την διάρκεια του ύπνου του. Σε περίπτωση που η συστολική πίεση πέφτει κάτω από 80 mmmHg ή αλλιώς κάτω από το 8, υπάρχει κίνδυνος υποαιμάτωσης του εγκεφάλου και του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών (με πρώτη τη μνήμη) και τη μείωση της οπτικής οξύτητας.

Ακόμη ένα διαγνωστικό πλεονέκτημα της εξέτασης holter πιέσεως 24ώρου, είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο υπερτασικός ασθενής.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης (αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή) το holter πιέσεως 24ώρου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες.

Συμπερασματικά

Το κυριότερο πλεονέκτημα της εξέτασης holter πιέσεως 24ώρου, είναι ότι μετράει τις πιέσεις του ασθενούς στο φυσικό του περιβάλλον, πχ. στο σπίτι του, στη δουλειά του, και στην καθημερινή του δραστηριότητα, αποφεύγοντας έτσι τον παράγοντα stress (μετρήσεις σε ιατρικό περιβάλλον) που συχνά επηρεάζει την μετρούμενη αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλ. 210 4809319 ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για το Holter Πιέσεως και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το καρδιολογικο σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Καλέστε στο 210 4809319

για το ραντεβού σας
και στο
693 6749918 για έκτακτο ή επείγον περιστατικό.

bottom of page