top of page
kardiologos.jpg

Holter Ρυθμού - ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Holter Ρυθμού

Το Holter ρυθμού αποτελεί μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή αρκετά μικρών διαστάσεων από την οποία εξέρχεται μια δεσμίδα 5-7 καλωδίων τα οποία καταλήγουν στους αντίστοιχους ακροδέκτες. 
Οι ακροδέκτες με ειδικά αυτοκόλλητα προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα του ασθενούς.
Η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό του ρυθμό, για μία έως δύο ημέρες.
Ο ασθενής πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ η συσκευή καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα του. Παράλληλα μπορεί να κρατάει σημειώσεις σχετικά με την ώρα που έκανε κάποιο περίπατο ή που ένιωσε κάποιο σύμπτωμα.
Επιπλέον η συσκευή διαθέτει ειδικό κουμπί, το οποίο και πατάει ο ασθενής όταν νιώσει το σύμπτωμα για το οποίο γίνεται η διερεύνηση. 
Κατά την μελέτη της καταγραφής ο ιατρός εντοπίζει ακριβώς τη στιγμή που ο ασθενής ένιωσε το σύμπτωμα και αξιολογεί εάν αυτό προκλήθηκε από την καρδιά του ασθενούς ή όχι.

Πότε ένας ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε Holter Ρυθμού 24ώρου & 48ώρου;

Α) Σε περίπτωση αρρυθμιών
Η εξέταση έχει ένδειξη στον ασθενή με αίσθημα έκτακτων συστολών, φτερουγίσματος, παλμών, ζάλης, ατονίας, αίσθημα αφανισμού, σκοτοδίνης και λιποθυμικού επεισοδίου.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ζάλη που προέρχεται από τις καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά μπορεί να είναι και στιγμιαία με διάρκεια ελαχίστων δευτερολέπτων.

Β) Σε περίπτωση διερεύνησης για στεφανιαία νόσο
Η ένδειξη για την εξέταση σε αυτή την περίπτωση είναι λιγότερο ισχυρή. 
Αν εντοπιστούν ενδείξεις ισχαιμίας κατά την εξέταση αποτελούν ένα αξιόπιστο εύρημα. Αν όμως δεν εντοπιστεί ισχαιμία σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται διάγνωση ότι ο ασθενής είναι υγιής. Στην περίπτωση αυτή αν υπάρχει ισχυρή υποψία γίνεται διαστρωμάτωση κινδύνου του ασθενούς και κατόπιν επιλέγεται η κατάλληλη εξέταση για τη διερεύνησή του.

​Γ) Σε περίπτωση διαγνωσμένης βλάβης στον Καρδιακό μυ
Η εξέταση έχει ένδειξη στον ασθενή που πάσχει από μυοκαρδιακή ίνωση ή άλλες παθήσεις όπως καρδιακή αμυλοείδωση, σαρκοείδωση, κ.α.

Δ) Στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων & Αιφνιδίου θανάτου
Μια από τις πολύ σημαντικές εφαρμογές του Holter ρυθμού στο πεδίο της πρόληψης είναι:
Η πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ηλικιωμένους ασθενείς. Στους υπερτασικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, και όσο η ηλικία μεγαλώνει τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι έχουν επηρεασμένους κάποιους δείκτες από το tripplex καρδιάς όπως η διάταση του αριστερού κόλπου και η υπερτροφία ή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Τότε το Holter ρυθμού επιβάλλεται για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτές τις ηλικίες (κρυπτογενή εγκεφαλικά) οφείλονται σε υποκλινικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής (που δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή).  Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από τα επεισόδια που κοστίζουν τη ζωή ή προκαλούν μόνιμη αναπηρία στους ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με μια οικονομική εξέταση που δεν προκαλεί καμία ενόχληση στον εξεταζόμενο.
Ο εντοπισμός των επεισοδίων επικίνδυνων αρρυθμιών σε ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή  που έχουν χειρουργηθεί για συγγενείς καρδιοπάθειες. Η προσφορά του Holter ρυθμού και στις δύο κατηγορίες ασθενών είναι σημαντική λόγω της δυνατότητας που δίνει για την πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου. Σε αυτούς τους ασθενείς η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατ’ έτος.

Ε) Στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με αντιαρρυθμικά φάρμακα
Το Ηοlter ρυθμού δίνει στον γιατρό τη δυνατότητα να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της αντιαρρυθμικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, ώστε να υπάρξει το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για αυτόν. 

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλ. 210 4809319 ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για το Holter ρυθμού και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το καρδιολογικο σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Καλέστε στο 210 4809319

για το ραντεβού σας
και στο
693 6749918 για έκτακτο ή επείγον περιστατικό.

bottom of page