top of page
kardiologos.jpg

Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη - ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη αποτελεί μία σπουδαία εξέταση η οποία έχει θέση διερεύνησης και διάγνωσης, τόσο σε ασθενείς που εκδηλώνουν διαταραχές στο ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς τους (παθολογικά ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, στο Ηolter ρυθμού, η στην μαγνητική τομογραφία), όσο και σε ασθενείς που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (αρρυθμίες, έκτακτες συστολές, συγκοπτικά επεισόδια, κ.α.). 

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία ελάχιστα επεμβατική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον καρδιολόγο-αρρυθμιολόγο και την ομάδα του, σε ειδικό νοσοκομειακό εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας, υπό ασφαλείς συνθήκες για τον εξεταζόμενο.

Κατά την εξέταση ο καρδιολόγος ελέγχει την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, υποβάλει την καρδιά σε ορισμένες δοκιμασίες, λαμβάνει τις κατάλληλες μετρήσεις και αξιολογεί τους αρρυθμιογόνους παράγοντες που διαταράσσουν το ηλεκτρικό σύστημα της.

Παράλληλα μπορεί στον ίδιο χρόνο να πραγματοποιήσει θεραπευτική κατάλυση (Ablation) των παθολογικών εστιών.

Πολλές φορές η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη μπορεί να περιλαμβάνει την τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς με ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση που κρίνεται απαραίτητη στις δύσκολές περιπτώσεις αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή και η κοιλιακή ταχυκαρδία, (διαβάστε περισσότερα για την χαρτογράφηση εδώ).

ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Πως πραγματοποιείται η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη

Υπό τοπική αναισθησία, ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος εισάγει με παρακέντηση ειδικούς καθετήρες μέσω της μηριαίας φλέβας στη βουβωνική χώρα. Ακολουθώντας την πορεία των φλεβών οι καθετήρες φτάνουν μέχρι τις δεξιές εσωτερικές κοιλότητες της καρδιάς, όπου ειδικά ηλεκτρόδια προκαλούν ηλεκτρικά ερεθίσματα που διεγείρουν σε διάφορες θέσεις την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, η οποία και καταγράφεται.

Με αυτή τη διαδικασία εξετάζεται από τον καρδιολόγο-αρρυθμιολόγο η ηλεκτρική καρδιακή δραστηριότητα και εντοπίζεται η παθολογική εστία που προκαλεί την αρρυθμία.

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη πραγματοποιείται με την καθοδήγηση περιορισμένης ακτινοσκόπησης και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ιατρική ομάδα και αν αισθανθεί ζάλη ή δυσφορία στο στήθος το αναφέρει στους γιατρούς.

Ποια είναι τα οφέλη της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης

Διαγνωστικά προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καρδιολόγος για να ανιχνεύσει την προέλευση μίας αρρυθμίας, αλλά και για να σχεδιάσει το θεραπευτικό πλάνο του ασθενούς που μπορεί να περιλαμβάνει την άμεση αντιμετώπιση ταχυκαρδιών στον ίδιο χρόνο, την εμφύτευση απινιδωτή ή βηματοδότη σε δεύτερο χρόνο, την συντηρητική αγωγή ή απλά την τακτική παρακολούθηση.

Επίσης συμβάλει στην εκτίμηση του καρδιακού κινδύνου ιδιαίτερα σε εμφραγματικούς ασθενείς και σε ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας <40%.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση που στα χέρια του έμπειρου καρδιολόγου-αρρυθμιολόγου έχει μηδενικά ποσοστά επιπλοκών. Στατιστικά οι επιπλοκές κυμαίνονται κάτω του 2% και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία και αιμάτωμα στο σημείο της παρακέντησης.

  • Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

  • Μόλυνση στο σημείο της παρακέντησης.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την εξέταση

Ο εξεταζόμενος θα παραμείνει ξαπλωμένος για αρκετές ώρες μετά την εξέταση. Ανάλογα με τα ευρήματα ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια ημέρα ή να παραμείνει ένα βράδυ νοσηλευόμενος για παρακολούθηση. Ο θεράπων καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος μετά την εξέταση θα δει τον ασθενή και θα του δώσει γραπτές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο) για τις επόμενες ημέρες.

Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο και θα πάει στο σπίτι του για ξεκούραση. Η επάνοδος στην καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά από την δεύτερη ημέρα της εξέτασης, ενώ ο ασθενής θα είναι σε επικοινωνία με τον καρδιολόγο του.

Συμπερασματικά

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη έχει υψηλή διαγνωστική αξία για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των προβλημάτων του αρρυθμιολογικού ασθενούς, αλλά παράλληλα και θεραπευτική αφού μέσω αυτής της εξέτασης ο καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος μπορεί να προσεγγίσει συγκεκριμένα σημεία του μυοκαρδίου και στη συνέχεια να εξουδετερώσει τις αρρυθμιογόνες εστίες που ευθύνονται για τις αρρυθμίες.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλ. 210 4809319 ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για την ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το καρδιολογικο σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Κοσσυβάκης Χαράλαμπος MD, PhD Καρδιολόγος - Αρρυθμιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος

Καλέστε στο 210 4809319

για το ραντεβού σας
και στο
693 6749918 για έκτακτο ή επείγον περιστατικό.

bottom of page